Parisuhteen red flagit

…eli milloin pitäisi hälytyskellojen soida.

Toisinaan alkava parisuhde perustuu johonkin ihan muuhun kuin luottamukseen, rakkauteen ja tasapuolisuuteen. Esimerkiksi vahva traumasidonnainen suhde lähtee helposti aivan väärille urille ja saa aikaan rumaa jälkeä, jos vaikka opettaakin sitten kauempaa katsottuna.

 


Hidasta elämää -sivustolla Eevi Minkkisen blogissa käydään läpi traumakemiaa tarkemmin, kuten myös myrkyllisen parisuhteen kuusi vaihetta. Ja voi hyvänen aika, kun luin nämä! Niin hurjan sairaaseen suhteeseen menneisyydessä ajauduin. Traumakemiaan perustuvassa suhteessa ollessa, tilannetta ei vain kovin helposti näe ja toisaalta, vaikka näkee välähdyksiä, ei halua uskoa niitä. 
 


Traumakemiaan perustuvaan suhteeseen altistaa Eevin mukaan mm. lapsuuden turvattomat kiintymyssuhteet, emotionaalisesti epävakaassa – tai addiktioperheessä kasvaminen tai muut käsittelemättömät kiintymystraumat. 


Toipumiseksi tarvitaan Eevin mukaan tervettä itsetuntoa, rajoja sekä tunnesäätelytaitoja. Ei ihan pikku rasti sanoisin. Onneksi kuitenkin mahdollista ja myös terveemmässä ihmissuhteessa oleminen auttaa luomaan terveitä toimintamalleja ja kasvattamaan itsetuntoa ja tunnesäätelytaitoja.

 


Lueskelin vähän sieltä täältä aihetta red flageistä eli hälytyskelloista. Jos omaan historiaan peilaan, tässä mun mielestä olennaisimmat:

 

🚩Jalustalle nosto ja rakkaudentunnustukset

 

Jos heti alkumetreillä (kirjaimellisesti ekoilla treffeillä) alkaa hehkutus huikeasta loppuelämän jutusta ja parin viikon jälkeen tunnustetaan rakkautta… mitä luulet…? Itse hätkähdin, mutta jokin minussa ajatteli, että no joo, voihan se olla. Väitän nyt, että aika harvoin voi.

 

🚩Kun ignooraat toisen käyttäytymisessä jonkin normaalisti silmiinpistävän asian

 

Esimerkiksi addiktion tai alkoholismin. Tai molemmat. Ja selittelet jälleen itsellesi että, se johtuu varmaan siitä tai tästä. Eikä toinen ole itse rehellinen asiasta tai ota sitä esille. Jos koitat kysellä, kiistää ja vähättelee, selittelee.

 

🚩Gaslighting eli sumutus

 

Kun sitten otat asian esille, huomio kääntyykin yhtäkkiä suhun ja susta löytyykin kaikki ongelmat. Tai sua syytetään epäluotettavuudesta vailla mitään totuudenperää. Alat yhtäkkiä miettiä, että ootkin jotenkin itse syyllinen ja huono. Gaslighting menee suoraan sun heikoimpaan kohtaan ja todella julmaa henkistä väkivaltaa.

 

🚩Se, että jätät riitoja tai ikäviä asioita suhteesta kertomatta ystävillesi

 

No, tiedäthän jo, mitä sulle sanottaisiin… Ja niin mullekin sanottiin.

 

🚩Se, että et sun ystävät sanoo että toi ei oo hyvä tyyppi

 

Niin, se ei ole kateutta tai ilkeyttä. Ystävillä on silmät auki ja ne on sun puolella. Tää on pirun vaikea kohta sulattaa, koska kukapa haluaisi olla väärässä ja vielä sydän verellä.


🚩Se, että et voi hyvin suhteessa


Et voi luottaa, sinulle valehdellaan tai koet, että sua kontrolloidaan tai manipuloidaan. Tai jos sun keho kertoo pahoinvoimalla, että ei hyvä.


❝- Muistelmissa kuuluu olla surullisia tunteita. Minä koin kriisin.

- Minkä? Nipsu kysyi.

- Minulla oli kamalaa, selitti Muumipappa vihaisena. - Ihan hirveää.❞

Muumipapan urotyöt 

 

Nämä nyt tärkeimpinä. Mun on syytä kiittää ystäviä tuesta ja vaikka menikin tosi vaikeaksi, ystävyys säilyi. Ja olen kiittänytkin. Uskon, että toista kertaa en samaa virhettä tee.

 

Ja vielä tärkein vinkki: Jos kerran pakkaat kamasi lähteäksesi, tee se. Ja pysy poissa. Itsesi tähden.

 

Tua

Kommentit

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suosituimmat