Kiitollisuus tuo hyvää oloon ja ihmissuhteisiin

Olen pari kertaa miettinyt näissä postauksissa positiivisten sanojen vaikutusta, toisiin ja itseen. Myös kiitollisuuden tunne auttaa puhumaan ja ajattelemaan kauniisti. On vaikea olla kiitollinen myrkkymieli joka kylvää ilkeyksiä. Kun on pienistäkin asioista kiitollinen, huomaa, että elämässä on valtavasti hyvää ja kaunista.

 Vappu Pimiä ja Johanna Huhtamäki kirjoittavat kirjassaan Valon antajat, että kiitollisuus synnyttää ja vahvistaa ihmissuhteita. He kertovat Sara Algoen Find-remind-and-bind -teoriaa ihmissuhteiden rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Tämän teorian mukaan kiitollisuus auttaa tunnistamaan (find) sellaiset ihmiset, jotka haluavat meille hyvää. Pidämme tällaisia ihmisiä hyvinä ystävä- tai puolisokandidaatteina. Kiitollisuus auttaa meitä muistamaan (remind) tämänhetkisissä ihmissuhteissamme olevan hyvän. Kun keskitymme hyvään, tunnemme olevamme arvostettuja ja rakastettuja. Tämän seurauksena haluamme tehdä muille hyviä asioita, joka sitoo (bind) meidät läheisiimme ja lujittaa suhteitamme.

 

Eikö vaan kuulostakin aika loogiselta? Jos mietit jonkin ihmissuhteesi tai parisuhteesi kulkua, löydätkö nämä elementit sieltä? 

 


Itse ainakin huomaan toisinaan sanovani tärkeille ihmisille, että kiitos kun olet. Tai että ”olen niin kiitollinen, että olen saanut tutustua sinuun”. Kun muistaa ja muistelee kaikkea hyvää, mitä ystävyys tai ihmissuhde on tuonut, kiitollisuuden tunne säilyy vahvana. Ystävänpäiväpostauksessa kirjoitinkin vuorovaikutteisuudesta ystävyyssuhteessa ja siitä, miten ihana on vuorostaan auttaa.

 

❝Jos haluaa onnellisen ja tyydyttävän parisuhteen, kannattaa olla kiitollinen ja osoittaa se puolisolleen.❞ 
Valon antajat


 


Kestävistä hyvän olon hormoneista kirjoittelin myös aiemmin, kun luin vuodenvaihteessa Emilia Vuorisalmen Rakkaus haltuun -opusta ja myös Emilia nostaa kiitollisuuden yhdeksi teemaksi kirjassaan: oksitosiinin saa kestävään virtaan kosketuksen ja läheisyyden lisäksi kiitollisuudella. Emilian sanoin, kiitollisuus on elämän hyvien asioiden tunnistamista ja tunnustamista. Mitkä asiat sinun elämässäsi on hyvin?

 

❝Periaatteessa kiitollisuus on rakkaus pienessä paketissa.❞ 

Emilia Vuorisalmi

 


Mitä kiitollisuus oikeasti sitten on? Jotakin enemmän, kun käytöksen kultajyvä. Miltä kiitollisuus tuntuu? Missä se tuntuu kehossasi? Näkyykö se ulospäin? Miltä tuntuu, kun joku kiittää sinua? Mulle kiitollisuus on syvä tunne ja kokemus siitä, että nyt on hyvä. Kiitollisuus tuo kehoon levollisen tunteen ja rentouttaa kiristyneet lihakset ja rypyt silmien välissä. Kiitollisuus tuo hymyn huulille ja voi sydänkin vähän värähtää. Ja, kuten ehkä arvaattekin, saatanpa vaikka vähän itkeä kiitollisuudesta.


Ensi kerralla kun ei uni meinaa tulla, kannattaa kokeilla:

 

❝Jos haluat nukkua paremmin, laske siunauksia – älä lampaita.❞ 

Robert Emmons kirjassa Valon antajat

 

Kiitollisena mm. keväästä, valosta, perheestä, ystävistä, savun tuoksusta hiuksissa, upeista auringonlaskuista, lumien sulamisesta, onnen tunteesta, kynttilän valosta, lukemattomista kirjoista, kauniista sieluista ja tykkäämisestä. Elämän yllätyksellisyydestä ja ihmeellisyydestä. Ja esikoisesta, joka tulee vihdoin käymään muutettuaan pois tammikuussa!

 

Tua

Kommentit

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suosituimmat