Mistä olet valmis luopumaan suhteessa? Osa 2

Useimmat asiat, jotka ovat tärkeitä parisuhteessa, ovat sitä myös muissa ihmissuhteissa. Itse ajattelen, että ehkä painotukset voivat hieman vaihdella sen mukaan, kuinka läheinen tai intiimi suhde on. Mutta lähtökohtaisesti niin ystävyys- kuin vaikkapa työsuhteessa täytyy kunnioittaa omia rajojaan eikä hyväksyä epäreilua tai alistavaa kohtelua. 

Jos sinulle on tärkeää saada osaksesi arvostusta (kellepä ei olisi), voisitko hyväksyä alentuvaa käytöstä ystävältä? Jos arvomaailmassasi on tärkeää oikeudenmukaisuus, voisitko hyväksyä syrjivää käytöstä tai jopa kiusaamista työpaikallasi? 


 

Edellinen postaus päättyi kolmeen ensiksi mieleen tulevaan seikkaan, joista en olisi valmis tinkimään suhteessa. Niistä kolmesta nämä esteettiset seikat lienevät sellaisia, jotka eivät koskisi esimerkiksi ystävyyssuhdetta tai suhdetta kollegaan tahi esihenkilöön. Ei pidä katsoman esihenkilön suuhun, heh. Mutta molemmissa voi kyllä olettaa olevan rehellisyyttä ja käytöstapoja.

 

Huomaan, että tätä aihetta on helpompi lähestyä sitä kautta, mistä en olisi valmis tinkimään. Ehkä juuri niiden asioiden kautta löytyy ne arvoista kumpuavat asiat, jotka todella vaativat läsnäoloa ihmissuhteessa. Joitakin kommentteja edelliseen kirjoitukseen luettuani, huomaan, että ne useimmiten esille nousevat ovat samoja. Rehellisyys, huumorintaju, empatia ja tietynlainen sama (ehkä hieman poliittinenkin) arvomaailma. 


 

❝Me olemme samanlaiset, Muumipeikko ajatteli kiihtyneenä.  Me ymmärrämme toisiamme, me välitämme vain sellaisesta mikä on kaunista.❞ 
– Muumipappa ja meri

 

Ja jos tindermaailmaa katsoo, nousee sielläkin esiin termit, joissa tuodaan esiin poliittista suuntautuneisuutta. Esimerkiksi ”ei elämämkoululaisille” tai ihan suoraan – en seurustele perussuomalaisten kanssa. Totta kai myös toiseen suuntaan ilmaistaan asioita: olen liberaali tai ”vihreä suvakki ituhippi”. Tai vaikkapa kerrotaan että on kansallismielinen ja kuvaa koristaa Suomen lippu. 

 

Jos sitten mietin omia tinkimättömiä asioita nyt tässä kohtaa (pari)suhdetta ajatellen, lisäisin joukkoon juurikin tietynlaisen poliittisen näkemyksen jakamisen. Arvomaailman, joka on ihmisläheinen ja hyvinvointivaltion sekä kestävän kehityksen puolella. Ei tarvitse kuitenkaan jakaa puoleen jäsenkirjaa. Mutta itse yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneena, olisi vaikea kuvitella kovin helppoa yhteiseloa, jos näkemykset eroavat kovasti. Ystävän kanssa tämä asia on helpompi – ystävyys voi liittyä ihan muihin intresseihin kuin politiikkaan.


 

Sitten näen tärkeänä kyvyn keskustella ja myös empatia- ja tunnetaidot nousevat listalla ylös. Tietty henkisyys ehkä liittyy tähän, ja ymmärrys siitä, ettei elämä aina ole niin helppoa.


Ihminen, jonka halaus on kylmä ja etäinen ei ehkä ole mun tyyppi. Tai jos joku ei voi katsoa silmiin… Varmaankin ihan arkinen läheisyys ja huomioiminen on mulle tärkeää.

 

Enpä tiedä… ehkä aiheesta vielä yhden postauksen verran. Katsotaan. Jätetään asia hetkeksi hautumaan.

 

Tua

Kommentit

  1. " Sitten näen tärkeänä kyvyn keskustella ja myös empatia- ja tunnetaidot nousevat listalla ylös. Tietty henkisyys ehkä liittyy tähän, ja ymmärrys siitä, ettei elämä aina ole niin helppoa." Hienosti kiteytetty ja todellakin olen samaa mieltä. Halaus sinne <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suosituimmat