Serotoniinitasot nousuun siivoamalla

Tietenkin pitää kirjoittaa vielä serotoniinistakin. Tuossa unelmia ja dopamiinihommia -postauksessa vinkkasin testistä, joka kertoo, kumpi näistä hormoneista ohjaa just sua. Molempia tarvitaan, että elämä kulkee mukavasti ja tyydyttävästi.

Serotoniinivoittoiset ystävät myönsivät testituloksen osuvan. Heille ominaisia piirteitä on huolellisuus ja tunnollisuus. Eräs serotoniinivoittoinen ystäväni kärsii perfektionismista. Serotoniinivoittoisen kompastuskiveksi voi muodostua paikoilleen jämähtäminen koska muutokseen voi olla vaikea ryhtyä. 

 

Tätä kirjoittaessani tuli mieleeni, voisiko kiltin tytön syndrooma olla tavallisempi serotoniinivoittoisilla? Kuinka ollakaan Taru olikin aloittanut blogissaan sarjan Kiltin tytön syndrooma -nimellä. Ryhdyin tutkimaan kilteyttä Suvi Bowellanin Kiltin tytön voimakirjasta, mutta kiltteys aiheena vaati oman kirjoituksensa, tai pari…

 

Kaikki me tarvitsemme serotoniinia - se rauhoittaa ja hillitsee impulsiivisuutta. Alhainen serotoniinin määrä näyttäytyy negatiivisuutena ja huolestuneisuutena sekä lisää ärtyisyyttä. Tutkiessani serotoniinia rakkaus haltuun -näkökulmasta oivalsin luontaisen keinoni nostaa serotoniinitasoa, kun joku ärsyttää.

 

Nimittäin lähes aina, kun joku asia kärjistyy riidaksi tai olen ahdistavassa tilanteessa jonkin arkipäiväisen asian kiemuroissa, ryhdyn siivoamaan. Serotoniinia voi vapautta terveyttä edistävästi juuri luomalla itselleen turvaa ja järjestystä arkeen, jolloin ärsykkeet, jotka tuottavat stressiä vähenevät. 

 

Aluksi raivoa ja ahdistusta helpottaa astioiden hieman liian kovaääninen sijoittelu paikoilleen ja kaappien ovien merkityksellinen paukauttaminen. Pikkuhiljaa äänet vaimenevat ja ajatukset rauhoittuvat, kun järjestys keittiössä lisääntyy ja tasot kiiltelevät puhtaina. Myös lenkillä käyminen toimii, mutta asioiden järjestely on ehkä jopa tehokkaampi keino.

 

Olen myös usein esimerkiksi jonkin isomman järjestelyprojektin myötä kommentoinut, että tulipa siivottua sielu samalla. Kyllä! Käytännön järjestely stimuloi serotoniinin tuotantoa ja mieleen tulee organisoitunut olo. Sellainen tunne, että mulla on tilanne hallussa, tiedättehän?  

 

myincrediblewebsite.com

Myös muiden auttaminen vapauttaa serotoniinia. Auttaminen on mulle ominainen piirre. Rakastan ratkoa sopivan kimurantteja teknisiä pulmia tai selvittää, miten jokin hakemus täytetään. Tai etsiä oikea henkilö hoitamaan ystävän asiaa. On todella palkitsevaa, kun onnistuu ja esimerkiksi Spotify linkittyy autoon tai joku Kelan ärsyttävä hakemus on saatu täytettyä. Puhumattakaan siitä, miltä tuntuu, kun kaverin asiat alkavat järjestyä.

 

Mikä sulle tuo turvaa ja järjestystä?

 

Tua

Kommentit

  1. PPakkohan tuo testi oli tehdä, ja kuten arvenkin, serotoniini kuljettaa (tai jämähdyttää paikoilleen:D)! En siitä pahemmin kärsi kylläkään, on mielestäni hyvä puoli, että osaa nauttia rutiineista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on hyvä! Dopamiini-Tuan pitää oppii sietää rutiineja paremmin ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Ota yhteyttä!

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *

Suosituimmat